Koeien-onderzoek

14 mei 2008 - Signy-l'Abbaye, Frankrijk


Er zijn verschillende soorten koeien. Ik heb het runderras de laatste dagen aan een nauwgezet onderzoek kunnen onderwerpen, omdat veeteelt blijkbaar een belangrijk deel uitmaakt van de Ardense landbouw. De overgrote meerderheid van de koeien schijnen zich van een voorbijstappende pelgrim geen snars aan te trekken. Ze herkauwen rustig verder, meestal in een groep bij elkaar gelegen in de schaduw van een boom, terwijl ze zich trouw aan hun onverdroten melkproductie wijden. Dan is er de categorie van de nieuwsgierige koeien. Die kunnen je echt aangapen met van die enorme koeie-ogen en volgen je tot aan de rand van de wei, waar ik dan vaak eventjes stop, me omdraai en hen voor de verandering ook even recht in de ogen staar. Een intens moment tussen koe en pelgrim. Wat gaat er op zo'n moment in die koe om, vraag ik me soms af? Een mens krijgt van die rare gedachten als hij lang alleen is... En dan is er de derde klasse der angsthazen. Een keer is een hele bende dikbillen in volle paniek beginnen loeien toen ik langswandelde, alsof ik het slagersmens in de aanslag had. Voorlopig heb ik nog niet kunnen achterhalen wat de oorzaken zijn van die verschillende reacties. Als ik nieuwe bevindingen doe in mijn onderzoek verneemt u het zeker.

Vandaag een eindeloze modderweg doorploeterd, waarbij ik ook nog met een bataljon muskieten af te rekenen kreeg. Mijn voeten doen het wel beter en beter: al mijn blaren zijn zo goed als genezen. Voor de rest helemaal nergens last van, alles loopt blijkbaar gesmeerd vanbinnen. 'k Was in een creatieve bui vandaag en heb heel wat foto's genomen, waarvan er een selectie te bewonderen is op deze site (enige zelfingenomenheid is zelfs een pelgrim niet vreemd).

Vanavond kwamen er donderwolken opzetten. Gauw mijn tentje opgesteld op de camping/voetbalveld van Signy-l'Abbaye, extra aangespannen om een zwaar onweer te doorstaan. Oei, mijn tent staat onder een boom! Wat als de bliksem inslaat en die boom op mij valt? Och, ik ga me hier geen nodeloze zorgen maken. Een pelgrim heeft tenslotte een engelbewaarder voor iets... 

Foto’s